Rólunk írták

A Giusto Kamarazenekar kellemes hangvételű, színvonalas koncertjét hallgathattuk ma délután. Köszönjük az előadást, visszavárjuk őket Csévharasztra!

Március 17-én a K11 nevű, azaz Király utca 11. alatt lévő Művészeti és Kulturális Központ előadótermében Paul Marsovszky, az idén végzős fiatal karmester vezényelte a nagy megbecsülésnek örvendő, ezúttal szimfonikus zenekarrá bővült Giusto Kamarazenekart.

Az est bevezetőjében Edward Elgar (1857-1934) romantikus angol zeneszerző Sospiri (op. 70. Adagio vonós zenekarra, 1914.) című művét tolmácsolta 13 taggal, hárfa- és harmóniumkísérettel. Paul Marsovszky fantasztikus odaadással vezényelte az ötperces, érzelmes darabot.

Utána nagy meglepetésként következett kortársunk, Bujtás József (1947-) II. zongoraversenye. A szólista Granik Anna, a koncertmester Litván Erika volt. Úgy tűnt a hallgatóságnak, mintha családi veszekedés vagy súlyos világtörténeti esemény zajlana egy kis színpadon. A zongora goromba kérdéseire rögtön válaszolt a fúvósokkal bővült zenekar. Precíz, gondos színharmóniákkal, a káosz megidézésével, síró hegedűszólókkal lehettünk részesei a modern muzsika eme gyöngyszemének.

A hangverseny utolsó műsorszámát, a Zenekari darabot Bujtás József zeneszerző kifejezetten Paul Marsovszkynak ajánlotta. A Giusto Kamarazenekar újabb fúvós- és ütőhangszerek, nagybőgők beállításával, hatalmas lendülettel adta elő. A karmester, Paul Marsovszky újabb oldalát ismerhette meg a közönség: a lágy romantika után a kemény hétköznapi valóságba léptünk, mintha a világ békétlenségével találkoznánk.

Néhány szót megérdemel itt a Giusto Kamarazenekar. 2004-es alakulása óta rendszeresen fellép Budapest és a vidék koncerttermeiben, valamint különböző fesztiválokon. A magas művészi színvonalat képviselő zenekar idősebb tagjai mellett gyakran foglalkoztat fiatalokat is.

DOBI ILDIKÓ

Karácsonyi koncert

Jóllehet, az időjárás inkább kora tavaszira hajazott, a közösségi klub hamisítatlan karácsonyi hangulattal várta vendégeit. Azt est előadó művészei nem ismeretlenek már, hiszen a Múzsák ölelésében programban – igaz, akkor trió formációban – már nagy sikerrel léptek fel. A valóban lenyűgöző minőségű adventi koncert után azonban sokan úgy gondolták, hogy nem lehet már magasabbra tenni a művészi színvonalat. Azonban már az első néhány ütem után világossá vált, hogy a Giusto Kamarazenekarból erre az alkalomra alakult sextet felteszi a koronát Váckisújfalu egész éves, kivételesen gazdag kulturális kínálatára.
Pedig a Litván Erika (hegedű) vezette hatos fogat ( Szacsvay Marianne – hegedű, Farkas Istvánné , Hoksza Andrea – brácsa, Gelencsér Gábor, Hollósy Katalin – cselló) műsor-választásában nem „alibizett”, sem J. Brahms: G-dúr sextett op. 36.,sem P. Csajkovszkij: Firenzei emlék op. 70. műve nem tartozik a könnyen játszható zeneművek közé. Az együttes kvalitását jól jelzi, hogy a kifogástalanul „német” Brahms interpretáció után új magasságokat nyitottak a „szláv lelket” hangjegyekbe formáló, nagy ívű, felkavaró hangzású Csajkovszkij remek előadásával. Hibátlan ízléssel és arányérzékkel kerülték el a mű fülbemászó dallamai által kínált „negédesség” csapdáját, de mindeközben tökéletesen tolmácsolták a hallgatóknak annak puha, szívhez szóló mondanivalóját. A koncert ünnepnap volt az ünnepnapban, rangos és méltó színvonalú zárása az évnek.

Hétközlap
Kisnémedi – Őrbottyán – Püspökszilágy – Váchartyán – Váckisújfalu lapja
2014. IX. évfolyam 1. szám

Zenei időutazás

Boros Eszter

Fülbemászó barokk dallamok szólaltak meg június 20.-án a Városháza dísztermében.

Giusto Koncert, 2010. június

A Giusto Kamarazenekar harmadik alkalommal tisztelte meg kerületünket csodás előadásával. A hat hegedűn, 2 brácsán, két csellón, egy nagybőgőn és a digitális csembalón megszólaltatott művek igazi családi koncertélménnyé varázsolták az estét.
A barokk kor jeles zenei képviselői közül a francia zeneszerző Charpentier Prelude I,II., Sarabande, és más tételei mellett Johann Sebastian Bach Allegro, Adagio és Allegro Assai és G.F. Handel F-dúr concerto grosso tételeiből a Largo, Allegro és Menuet dallamait halhatta a közönség.
A Kamarazenekar koncertmestere, Litván Erika elmondta, hogy a zenekar 2004 óta működik, számos fővárosi és vidéki rendezvényen, valamint Fesztiválokon léptek már fel. A többnyire idősebbekből álló zenekar fiatal utánpótlással is rendelkezik, így a generációs tanulás lehetősége adott.

(www.bp18.hu)